Onderzoek naar de hypoallergene appel
De appel Ŝantana is een op kleine schaal natuurlijk geteelde appel, en sinds
1997 op de markt. Tijdens onderzoeken kwam de hypoallergene eigenschappen aan
het licht3. Hypoallergeen
betekent verminderd allergeen, het betekent niet dat de appel allergeenvrij is
voor iedereen.
Het laatste onderzoek geeft aan dat veel mensen met appelallergie de Ŝantana
goed verdragen. Slechts een klein deel van de mensen kan dat niet. De Ŝantana is
daarmee geschikt voor mensen met niet ernstige klachten bij het eten van appel5,6.
Onderzoeksresultaten
Uit eerder onderzoek middels dubbelblinde huidtesten en provocatietesten door
het UMC Utrecht bleek dat Ŝantana weinig allergene eigenschappen heeft3.
Het laatste open provocatieonderzoek door het Universitair Medisch Centrum
Groningen ondersteunt dit, en vermeldt dat:
Bij de overigen 27% geeft de Ŝantana teveel klachten om het te
willen gaan eten.
De onderzoekers denken dat de Ŝantana appel door veel mensen met appelallergie
goed zal worden verdragen, mits zij in het verleden niet ernstig op appel hebben
gereageerd5.
Hypoallergeen onderzoek en de toekomst
Er zijn door huidtesten aanwijzingen dat andere appelrassen mogelijk ook geringe
allergeniciteit hebben. Meer onderzoek is nodig om hierover conclusies te
trekken4.
Uit ander onderzoek blijkt exact welke genen de Mal d1 eiwit codeerden, en op
welke chromosoom die genen zitten. De plek van de allergenen bleek van grote
invloed op de mate van allergeniciteit3
Verder onderzoek bouwt hierop door, waardoor er in de toekomst ook andere
appelrassen, en ook ander fruit hypoallergeen verkregen kan worden.