Onderzoek naar de hypoallergene appel

Santana op Warmonderhof | © 2006 Paul Vermast

De appel Ŝantana is een op kleine schaal natuurlijk geteelde appel, en sinds 1997 op de markt. Tijdens onderzoeken kwam de hypoallergene eigenschappen aan het licht3. Hypoallergeen betekent verminderd allergeen, het betekent niet dat de appel allergeenvrij is voor iedereen.

Het laatste onderzoek geeft aan dat veel mensen met appelallergie de Ŝantana goed verdragen. Slechts een klein deel van de mensen kan dat niet. De Ŝantana is daarmee geschikt voor mensen met niet ernstige klachten bij het eten van appel5,6.

Onderzoeksresultaten
Uit eerder onderzoek middels dubbelblinde huidtesten en provocatietesten door het UMC Utrecht bleek dat Ŝantana weinig allergene eigenschappen heeft3.
Het laatste open provocatieonderzoek door het Universitair Medisch Centrum Groningen ondersteunt dit, en vermeldt dat:

Bij de overigen 27% geeft de Ŝantana teveel klachten om het te willen gaan eten.
De onderzoekers denken dat de Ŝantana appel door veel mensen met appelallergie goed zal worden verdragen, mits zij in het verleden niet ernstig op appel hebben gereageerd5.

Hypoallergeen onderzoek en de toekomst
Er zijn door huidtesten aanwijzingen dat andere appelrassen mogelijk ook geringe allergeniciteit hebben. Meer onderzoek is nodig om hierover conclusies te trekken4.
Uit ander onderzoek blijkt exact welke genen de Mal d1 eiwit codeerden, en op welke chromosoom die genen zitten. De plek van de allergenen bleek van grote invloed op de mate van allergeniciteit3
Verder onderzoek bouwt hierop door, waardoor er in de toekomst ook andere appelrassen, en ook ander fruit hypoallergeen verkregen kan worden.