Klachten bij appelallergie

Santana op Warmonderhof | © 2006 Paul Vermast
De klachten zijn vaak mild bij het eten van een appel nl: jeuk en milde irritatie van mond, lippen, tong, keel, neus (evt. met neusloop) en ogen (evt. met tranen, roodheid).
Meer ernstige klachten zijn: benauwdheid, zwelling en een sterk opgezette keel. Patiënten met milde en ernstige klachten vermijden vaak het eten van appels.

Welke soort appel mensen eten bepaalt natuurlijk ook de allergische klachten.
De appel is minder allergeen als hij al gesneden of verhit is zoals bij geschaafde, of stukjes appel, moes of sap. Medicatie zoals anti-hystaminica kan de klachten doen verminderen.

Vaak gaat een appelallergie gepaard met ook allergische reacties op peer, perzik, pruim en kers. Zonder fruitgebruik kan een vitaminetekort optreden3.

Kruisreacties
Veel mensen met appelallergie hebben ook een berkenpollenallergie. Wie allergisch is voor berkenpollen, maakt kans om een voedselallergie tegen appels te ontwikkelen. De allergene eiwitten in berkenpollen gelijken op bepaalde eiwitten in appels. Ons immuunsysteem raakt in de war, en maakt IgE-antistoffen tegen beiden aan, met allergische reacties tot gevolg.
Mensen hebben dan last van de ogen (jeuk en tranend), neus- en keelslijmvliezen (niesbuien en loopneus), jeuk in de mond die doortrekt naar de oren, heesheid, zwelling van lippen, tong en huig. Soms zie je ook maagdarm- of luchtwegklachten.
Hazelnootallergie speelt vaak ook een rol bij deze kruisreactie4
Andere kruisreacties met pollen- en latexallergie komen minder vaak voor:1,4
Bij mensen uit zuidelijke landen met genetische ambrosiapollen-allergie is kruisreactie ook mogelijk.

Een pollen- of latexallergie betekent niet gelijk een appelallergie. Uittesten bij een arts kan nodig zijn1.