Biologisch voedsel

Voedselproductie
Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu, dier en mens. In allerlei voorschriften is vastgelegd wat daaronder wordt verstaan. Biologische producten zijn herkenbaar aan het EKO-keurmerk en/of de term ‘biologisch’ of vertalingen daarvan (organic, ökologisch, biologique).

Biologische groeten op WarmonderhofDe biologische landbouwnormen zijn gebaseerd op het behoud van milieu, natuur en landschap en het welzijn van dieren. Biologische boeren maken gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen en mest en geven dieren meer ruimte dan in de reguliere veehouderij gebruikelijk is. Kunstmest en chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen zijn verboden.
De ingrediënten voor biologische producten zijn zoveel mogelijk biologisch. In biologische producten is slechts een beperkt aantal additieven van natuurlijke oorsprong toegestaan. Zo zijn de meeste kleur-, geur- en smaakstoffen verboden.
Nergens in de productieketen wordt gentechnologie toegepast. Daarmee is niet alleen het gebruik van genetisch gemodificeerde ingrediënten, maar ook van genetisch gemodificeerde enzymen en diervoer uitgesloten.

Biologische landbouw gaat uit van natuurlijke processen:

Biologische producten moeten zo natuurlijk mogelijk zijn. Daarom gelden voor de verwerking van biologische ingrediënten tot biologische producten extra regels:

Is biologisch voedsel gezonder?
WortelMensen kopen biologische producten onder meer vanwege de smaak en omdat ze denken dat deze producten gezonder zijn dan niet-biologische producten.
Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten. In sommige biologische producten zijn hogere gehaltes gemeten aan vitamines en mineralen. Van biologische melk is aangetoond dat de melk tot 4x hogere gehaltes meervoudig onverzadigde vetzuren bevat. Dit komt omdat biologische koeien zomers gegarandeerd buiten lopen en gevarieerd gras en kruiden eten. Deze koeien zijn trouwens ook minder vaak ziek. Ook zit er soms minder water in biologische producten.
In het algemeen is volgens de officiële wetenschappelijke standaards nog niet hard aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan ‘gewoon’ voedsel, maar de aanwijzingen stapelen zich op. Duidelijk is wel dat biologische landbouw milieuvriendelijker is dan de gangbare, en dat is per saldo voor ons allen ook gezonder.

Is biologisch voedsel veiliger?
In algemene zin is biologisch voedsel niet veiliger of onveiliger dan gangbaar voedsel.
Op de volgende punten onderscheiden biologische producten zich positief:

Op de volgende punten onderscheiden biologische producten zich mogelijk negatief:


Regelgeving
Biologische producten moeten aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen als gangbare producten. Daarnaast zijn er extra eisen om het predikaat ‘biologisch’ te mogen voeren.

Keurmerken en benamingen
De term ‘biologisch’ op de verpakking van een in Europa gekocht product, geeft aan dat het levensmiddel in elk geval voldoet aan de Europese regelgeving voor biologische producten.
Begrippen als ‘biologisch’, ‘ecologisch’, ‘reform’, ‘vegetarisch’, ‘natuurlijk’ en ‘milieuvriendelijk’ worden nogal eens met elkaar verward. ‘Biologisch’ is echter een wettelijk beschermde term; ‘ecologisch’, ‘reform’, ‘vegetarisch’, ‘natuurlijk’ en ‘milieuvriendelijk’ zijn dat niet.

Keurmerken
EKO KeurmerkAlle boeren, fabrikanten en importeurs in Nederland die biologische producten produceren, verwerken, verduurzamen, verpakken of importeren, zijn verplicht zich te laten controleren door Skal. Wanneer Skal de productiewijze goedkeurt, mogen ze het EKO-keurmerk voeren. Verplicht is dat niet. Maar een product mag zich alleen biologisch noemen als het dat ook is en is gecontroleerd.