BIJSLUITER

Ŝantana is in de eerste plaats een lekkere, knapperige, sappige, frisse en biologische appel voor iedereen !
Daarnaast is Ŝantana een bijzondere appel voor mensen met milde appelallergie. Lees voor gebruik onderstaande tekst goed door.

Wat is Appelallergie ?
Appelallergie is een veel voorkomende vorm van voedselallergie. Zo’n 300.000 tot 400.000 mensen in Nederland hebben er last van. Bij voedselallergie maakt het lichaam een immunologische reactie op een onschuldige stof in de voeding. Er worden dan antistoffen aangemaakt, welke via bloed- en huidtesten te meten zijn. Bij appelallergie ervaren mensen milde tot ernstige klachten.

Voor mensen met milde appelallergie kan Ŝantana een uitkomst zijn.
Uit onderzoek blijkt dat: 53% van de mensen met appelallergie het eten van Ŝantana goed verdraagt; 73% van de mensen met appelallergie geven aan Ŝantana te willen blijven eten. En bij de overige 27% ervaart teveel klachten om hem te willen eten. Voor meer informatie zie www.appelallergie.nl  en www.stichtingvoedselallergie.nl

De Ŝantana is alleen bedoeld voor mensen met de volgende klachten bij het eten van andere appels: jeuk en milde irritatie van mond, lippen, tong, keel, neus en ogen.
Gebruikt u allergiemedicatie zoals antihistaminica? Deze kunnen klachten van verse appel onderdrukken.
Gebruikt u bètablokkers, dan wordt consumptie van verse appel als test ten sterkste ontraden. Controleer uw medicijnen hierop.

Ŝantana is nadrukkelijk niet bedoeld voor mensen met ernstige appelallergieklachten (zoals zwellingen van mond, lippen en tong, benauwdheid of een opgezette keel.)

Mensen die niet zeker weten of zij ernstige klachten hebben, of bang zijn voor ernstige reacties wordt geadviseerd contact op te nemen met de (huis)arts.

Heeft u niet-ernstige appelallergie, en gebruikt u niet de hier bovengenoemde medicatie, dan kunt u Ŝantana zelf proberen via deze test:
Stap 1: Neem een hap uit een Ŝantana appel met schil, kauw er even op en spuug de hap uit.
Als u na 20 minuten geen van de hierboven genoemde klachten krijgt, kunt u overgaan naar stap 2;

Stap 2: Neem een hap uit een Ŝantana appel met schil. Nu kunt u de appel doorslikken.
Als u na 20 minuten geen van de hierboven genoemde klachten krijgt, kunt u overgaan naar stap 3;

Stap 3: Snijd een partje uit de Ŝantana appel met schil en eet dit op.
Als u na 20 minuten geen van de hierboven genoemde klachten krijgt, kunt u overgaan naar stap 4;

Stap 4: Eet een halve Ŝantana appel met schil. Als u na 20 minuten geen van de hierboven
genoemde klachten krijgt, kunt u er van uit gaan dat u de Ŝantana appel goed verdraagt.

Pilotverkoop en enquête
Deze actie maakt deel uit van een Pilot of proefverkoop die geïnitieerd is door de Stichting Voedselallergie, en de Wageningen Universiteit en Researchcentrum, in samenwerking met o.a. de biologische fruittelers. Een gericht plukprotocol wordt toegepast.
De biologische Ŝantana uit de pilot is herkenbaar aan de bijsluiter, het dakje op de ‘Ŝ’ en verpakt verkopen. Hiermee is er zoveel mogelijk kans dat u Ŝantana eet, en geen andere appel. Daarnaast is er ook andere Ŝantana uit de pilot beschikbaar. Voor meer informatie zie www.appelallergie.nl en www.stichtingvoedselallergie.nl.
Wij stellen uw ervaring met appelallergie en de test op prijs. De enquête staat op www.stichtingvoedselallergie.nl.

Disclaimer
Hoewel dit product met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is geteeld en verpakt zijn eventuele fouten bij het telen en/of verpakken nooit volledig uit te sluiten. Voor eventuele gevolgen hiervan en voor het niet goed opvolgen van adviezen in deze bijsluiter, aanvaarden de initiatiefnemers geen aansprakelijkheid.